Brezovo polje hrptom Jastrebincapsunjskim stazama psunjko

 

Izađi na izlazu Nova Gradiška. Nakon nadvožnjaka preko želježničke pruge na prvom križanju skreni lijevo na južnu obilaznicu i vozi prema zapadu. Kroz križanje sa semaforima vozi ravno, na slijedećem križanju kod FINA-e isto ravno, pa na idućem raskrižju skreni desno i vozi samo ravno na sjever. Moraš proći kroz dva semaforizirana raskrižja, napustiti Novu Gradišku i ući u Cernik. Vozi glavnom cestom i na kraju Cernika (s lijeve strane je zgrada GP Grading) skreni lijevo prema selu Šumetlici i Strmcu. (Ako dođeš na križanje: lijevo Požega, desno autocesta promašio si skretanje za Šumetlicu pa se vrati nazad.) Glavnom asfaltnom cestom do kraja Šumetlice i dalje pored vikendica. Nakon table za početak naselja Strmac ubrzo ćeš doći do glavnog parkirališta na Strmcu lijevo pored ceste gdje ostavi vozilo.

Nakon ulaska u Novu Gradišku ravno do prvog semafora (onaj na pješačkom prijelazu se na računa) i skreni lijevo prema sjeveru, a na idućem semaforu vozi ravno. Ubrzo ćeš napustiti Novu Gradišku i ući u Cernik. Vozi glavnom cestom i na kraju Cernika (s lijeve strane je zgrada GP Grading) skreni lijevo prema selu Šumetlici i Strmcu. (Ako dođeš na križanje: lijevo Požega, desno autocesta promašio si skretanje za Šumetlicu pa se vrati nazad.) Glavnom asfaltnom cestom do kraja Šumetlice i dalje pored vikendica. Nakon table za početak naselja Strmac ubrzo ćeš doći do glavnog parkirališta na Strmcu lijevo pored ceste gdje ostavi vozilo.

Nakon ulaska u Novu Gradišku ravno do prvog semafora. Na semaforu skreni desno na sjever i na prvom raskrižju za glavnom cestom ideš lijevo do semafora na kojem vozi desno opet prema sjeveru. Ubrzo ćeš napustiti Novu Gradišku i ući u Cernik. Vozi glavnom cestom i na kraju Cernika (s lijeve strane je zgrada GP Grading) skreni lijevo prema selu Šumetlici i Strmcu. (Ako dođeš na križanje: lijevo Požega, desno autocesta promašio si skretanje za Šumetlicu pa se vrati nazad.) Glavnom asfaltnom cestom do kraja Šumetlice i dalje pored vikendica. Nakon table za početak naselja Strmac ubrzo ćeš doći do glavnog parkirališta na Strmcu lijevo pored ceste gdje ostavi vozilo.

Poslije sela Baćindol skreni desno prema Cerniku i Novoj Gradiški (ravno je prema autocesti). Prije naselja Cernik neposredno prije zgrade GP Grading skreni desno prema selu Šumetlici i Strmcu. Glavnom asfaltnom cestom do kraja Šumetlice i dalje pored vikendica. Nakon table za početak naselja Strmac ubrzo ćeš doći do glavnog parkirališta na Strmcu lijevo pored ceste gdje ostavi vozilo.

Kad si na parkiralištu, okreni se prema potoku, vidiš dva mosta preko potoka i trebaš ići preko onog desnog mosta prema platanama. Prođi pored platana i nastavi ravno šumskom cestom iznad bazena . Za 2' nailaziš na kratki lijevi odvojak ceste do Planinarske kuće Strmac i nastavljaš cestom. Nakon što prođeš pored jezera s tvoje lijeve strane, 10' od ishodišta, s desne strane je izvor, a ti za još 10 koraka skreni desno uzbrdo za markacijama kratko do šumskog puta i njime desno. Za 3' desno preko potoka odlazi vlaka , a ti ubrzo trebaš lijevo uzbrdo starom vlakom po uhodanoj stazici 10' do šumske ceste. Nastavi lijevo cestom 2' do desnog odvojka ceste prema Bjelovcu i tu kreni desno uzbrdo na hrpt Jastrebinca . Drži se hrpta i prosjeke . Za 5' lijevo odlazi zarasli put, a za slijedećih 5' desno, a ti ideš hrptom strmo uzbrdo uz par dionica položeno i nizbrdo. Za 30' kako si pošao hrptom s desna ti prilazi šumski put i nastavlja uzbrdo paralelno s hrptom ili samim hrptom. Dalje nastavi uzbrdo tim putem. Za oko 25' prolaziš pored vrha Jastrebinca koji se nalazi lijevo od puta, a za još 5' dolaziš na spoj s markiranom stazom Brezovo polje uz Jastrebinački potok kojom nastavljaš još dobrih 10' do spoja sa stazom na Brezovo polje Božikovcem. Za 5' nailaziš na desni odvojak za Strmac preko Gradine i za još 5' kroz šumu dolaziš na šumsku cestu kod izvora Dobra voda. Na dobru vodu ne računaj. Idi desno cestom prema sjeveru i neka te ne privuče ljepota šume lijevo (zapadno) od ceste jer je minski sumnjiva, pa čak i tamo gdje nema tabli za mine nitko u nju ne zalazi. Za 15' od Dobre vode proći ćeš skretanje za Strmac preko Šibljaka i nastaviti ravno cestom. Približavanjem vrhu i dolaskom na Kelovu ravan i šuma s tvoje desne strane je označena tablama za opasnost od mina (nakon prolaska ispod "struje"). Nakon ukupno 25' od izvora Dobra voda evo te kod zidanog tornja na vrhu Brezovog polja. Upisnu knjigu HPD-a Strmac iz Nove Gradiške možeš pronaći u kutiji unutar zidanog tornja, a PD-a Psunj iz Pakraca na metalnoj konstrukciji između tornja i radioamaterske barake gdje se nalazi i gumeni žig SPP-a i metalni žig HPS-a.

Vrsta staze: Laka neoznačena staza
Vrijeme uspona: 2 h 35'
Dužina staze: 7.54 km
Nadmorska visina: 984 m
Visinska razlika na stazi: 754 m / 65 m
Stanje markacija:
Stanje staze:

Podijeli poveznicu:
FaceBook  Twitter