Brezovo polje uz Jastrebinački potokpsunjskim stazama psunjko

 

Izađi na izlazu Nova Gradiška. Nakon nadvožnjaka preko želježničke pruge na prvom križanju skreni lijevo na južnu obilaznicu i vozi prema zapadu. Kroz križanje sa semaforima vozi ravno, na slijedećem križanju kod FINA-e isto ravno, pa na idućem raskrižju skreni desno i vozi samo ravno na sjever. Moraš proći kroz dva semaforizirana raskrižja, napustiti Novu Gradišku i ući u Cernik. Vozi glavnom cestom i na kraju Cernika (s lijeve strane je zgrada GP Grading) skreni lijevo prema selu Šumetlici i Strmcu. (Ako dođeš na križanje: lijevo Požega, desno autocesta promašio si skretanje za Šumetlicu pa se vrati nazad.) Glavnom asfaltnom cestom do kraja Šumetlice i dalje pored vikendica. Nakon table za početak naselja Strmac ubrzo ćeš doći do glavnog parkirališta na Strmcu lijevo pored ceste gdje ostavi vozilo.

Nakon ulaska u Novu Gradišku ravno do prvog semafora (onaj na pješačkom prijelazu se na računa) i skreni lijevo prema sjeveru, a na idućem semaforu vozi ravno. Ubrzo ćeš napustiti Novu Gradišku i ući u Cernik. Vozi glavnom cestom i na kraju Cernika (s lijeve strane je zgrada GP Grading) skreni lijevo prema selu Šumetlici i Strmcu. (Ako dođeš na križanje: lijevo Požega, desno autocesta promašio si skretanje za Šumetlicu pa se vrati nazad.) Glavnom asfaltnom cestom do kraja Šumetlice i dalje pored vikendica. Nakon table za početak naselja Strmac ubrzo ćeš doći do glavnog parkirališta na Strmcu lijevo pored ceste gdje ostavi vozilo.

Nakon ulaska u Novu Gradišku ravno do prvog semafora. Na semaforu skreni desno na sjever i na prvom raskrižju za glavnom cestom ideš lijevo do semafora na kojem vozi desno opet prema sjeveru. Ubrzo ćeš napustiti Novu Gradišku i ući u Cernik. Vozi glavnom cestom i na kraju Cernika (s lijeve strane je zgrada GP Grading) skreni lijevo prema selu Šumetlici i Strmcu. (Ako dođeš na križanje: lijevo Požega, desno autocesta promašio si skretanje za Šumetlicu pa se vrati nazad.) Glavnom asfaltnom cestom do kraja Šumetlice i dalje pored vikendica. Nakon table za početak naselja Strmac ubrzo ćeš doći do glavnog parkirališta na Strmcu lijevo pored ceste gdje ostavi vozilo.

Poslije sela Baćindol skreni desno prema Cerniku i Novoj Gradiški (ravno je prema autocesti). Prije naselja Cernik neposredno prije zgrade GP Grading skreni desno prema selu Šumetlici i Strmcu. Glavnom asfaltnom cestom do kraja Šumetlice i dalje pored vikendica. Nakon table za početak naselja Strmac ubrzo ćeš doći do glavnog parkirališta na Strmcu lijevo pored ceste gdje ostavi vozilo.

Kad si na parkiralištu, okreni se prema potoku, vidiš dva mosta preko potoka i trebaš ići preko onog desnog mosta prema platanama. Prođi pored platana i nastavi ravno šumskom cestom iznad bazena . Za 2' nailaziš na kratki lijevi odvojak ceste do Planinarske kuće Strmac i nastavljaš cestom. Nakon što prođeš pored jezera s tvoje lijeve strane, 10' od ishodišta, s desne strane je izvor, a ti za još 10 koraka skreni desno uzbrdo za markacijama kratko do šumskog puta i njime desno. Za 3' desno preko potoka odlazi vlaka , a ti ubrzo trebaš lijevo uzbrdo starom vlakom po uhodanoj stazici 10' do šumske ceste. Nastavi desno cestom 10' do zavoja ceste i brvnare gdje napusti cestu i idi šumskim putem s lijeve strane brvnare kratko položeno pa uzbrdo stalno prateći Jastrebinački potok. Za 35' od brvnare kad put promjeni pravac i zavije u desno prema Božikovcu dolaziš na neoznačeno križanje planinarskih staza gdje imaš dvije mogućnosti za nastavak svog izleta na Brezovo polje.

1. prospoj na Božikovac - planinarske oznake te svom silom žele odvesti na ovu varijatu. Od križanja nastavi putem, za 1' markacije napuštaju put i odlaze desno u šumu i za 3' opet izlaze na put tako da ako želiš možeš ići i putem. Za još 1' putem uzbrdo stižeš na križanje planinarskih staza i dolaziš na označenu planinarsku stazu na Brezovo polje Božikovcem. Nastavljaš lijevo kroz šumu i za 15' izlaziš na šumski put gdje je križanje. S lijeva ti prilazi varijanta 2. prvotnom trasom. Skreni desno širokim putem preko šikare.

2. prvotna trasa - kod planinarskih oznaka nemoj ići na sjever prema Božikovcu, nego u dotadašnjem pravcu kretanja prema sjeverozapadu vidjeti ćeš par prekriženih markacija . Idi po tim markacijama uzbrdo, pored izvora Jastrebinačkog potoka. Za 3' slabo vidljiva, ali odlično markirana staza zavije ulijevo na jugozapad i za još 5' dovede te na šumski put i spoj s neoznačenom planinarskom stazom hrptom Jastrebinca. Za 10' markiranom stazom širokim putem dosta strmo dolaziš na križanje gdje ti se s desna priključuje staza na Brezovo polje Božikovcem kojoj se priključila i varijanta 1. prospojem na Božikovac. Nastavi ravno širokim putem preko šikare.

Za 5' nailaziš na desni odvojak za Strmac preko Gradine i za još 5' kroz šumu dolaziš na šumsku cestu kod izvora Dobra voda. Na dobru vodu ne računaj. Idi desno cestom prema sjeveru i neka te ne privuče ljepota šume lijevo (zapadno) od ceste jer je minski sumnjiva, pa čak i tamo gdje nema tabli za mine nitko u nju ne zalazi. Za 15' od Dobre vode proći ćeš skretanje za Strmac preko Šibljaka i nastaviti ravno cestom. Približavanjem vrhu i dolaskom na Kelovu ravan i šuma s tvoje desne strane je označena tablama za opasnost od mina (nakon prolaska ispod "struje"). Nakon ukupno 25' od izvora Dobra voda evo te kod zidanog tornja na vrhu Brezovog polja. Upisnu knjigu HPD-a Strmac iz Nove Gradiške možeš pronaći u kutiji unutar zidanog tornja, a PD-a Psunj iz Pakraca na metalnoj konstrukciji između tornja i radioamaterske barake gdje se nalazi i gumeni žig SPP-a i metalni žig HPS-a.

Vrsta staze: Laka označena staza
Vrijeme uspona: 2 h 30'
Dužina staze: 7.7 km
Nadmorska visina: 984 m
Visinska razlika na stazi: 725 m / 33 m
Stanje markacija:
Stanje staze:

Podijeli poveznicu:
FaceBook  Twitter