Bjelovac sa Strmcapsunjskim stazama psunjko

 

Izađi na izlazu Nova Gradiška. Nakon nadvožnjaka preko želježničke pruge na prvom križanju skreni lijevo na južnu obilaznicu i vozi prema zapadu. Kroz križanje sa semaforima vozi ravno, na slijedećem križanju kod FINA-e isto ravno, pa na idućem raskrižju skreni desno i vozi samo ravno na sjever. Moraš proći kroz dva semaforizirana raskrižja, napustiti Novu Gradišku i ući u Cernik. Vozi glavnom cestom i na kraju Cernika (s lijeve strane je zgrada GP Grading) skreni lijevo prema selu Šumetlici i Strmcu. (Ako dođeš na križanje: lijevo Požega, desno autocesta promašio si skretanje za Šumetlicu pa se vrati nazad.) Glavnom asfaltnom cestom do kraja Šumetlice i dalje pored vikendica. Nakon table za početak naselja Strmac ubrzo ćeš doći do glavnog parkirališta na Strmcu lijevo pored ceste gdje ostavi vozilo.

Nakon ulaska u Novu Gradišku ravno do prvog semafora (onaj na pješačkom prijelazu se na računa) i skreni lijevo prema sjeveru, a na idućem semaforu vozi ravno. Ubrzo ćeš napustiti Novu Gradišku i ući u Cernik. Vozi glavnom cestom i na kraju Cernika (s lijeve strane je zgrada GP Grading) skreni lijevo prema selu Šumetlici i Strmcu. (Ako dođeš na križanje: lijevo Požega, desno autocesta promašio si skretanje za Šumetlicu pa se vrati nazad.) Glavnom asfaltnom cestom do kraja Šumetlice i dalje pored vikendica. Nakon table za početak naselja Strmac ubrzo ćeš doći do glavnog parkirališta na Strmcu lijevo pored ceste gdje ostavi vozilo.

Nakon ulaska u Novu Gradišku ravno do prvog semafora. Na semaforu skreni desno na sjever i na prvom raskrižju za glavnom cestom ideš lijevo do semafora na kojem vozi desno opet prema sjeveru. Ubrzo ćeš napustiti Novu Gradišku i ući u Cernik. Vozi glavnom cestom i na kraju Cernika (s lijeve strane je zgrada GP Grading) skreni lijevo prema selu Šumetlici i Strmcu. (Ako dođeš na križanje: lijevo Požega, desno autocesta promašio si skretanje za Šumetlicu pa se vrati nazad.) Glavnom asfaltnom cestom do kraja Šumetlice i dalje pored vikendica. Nakon table za početak naselja Strmac ubrzo ćeš doći do glavnog parkirališta na Strmcu lijevo pored ceste gdje ostavi vozilo.

Poslije sela Baćindol skreni desno prema Cerniku i Novoj Gradiški (ravno je prema autocesti). Prije naselja Cernik neposredno prije zgrade GP Grading skreni desno prema selu Šumetlici i Strmcu. Glavnom asfaltnom cestom do kraja Šumetlice i dalje pored vikendica. Nakon table za početak naselja Strmac ubrzo ćeš doći do glavnog parkirališta na Strmcu lijevo pored ceste gdje ostavi vozilo.

Kad si na parkiralištu, okreni se prema potoku, vidiš dva mosta preko potoka, prijeđi preko onog lijevog i idi šumskom cestom oko 25'. Usput prolaziš pored jezera s desne strane i kroz rampu na cesti. Za 15' od rampe prelaziš mostom preko potoka i dolaziš na zavoj šumske ceste gdje je križanje planinarskih staza . Cestom možeš prema Jastrebincu, a za Bjelovac skreni lijevo šumskim putem. Za 3' prolaziš pored uređenog izvora s odličnom vodom , nastavljaš šumskim putem uz potok i za 3' dolaziš na proširenje, prolaziš pored teže uočljivog odvojka planinarske staze za Bukove ravni i za par minuta stižeš na okretište nakon kojeg je put zarastao u šikaru . Nastavljaš lošijim putem uzbrdo uz osamljene bukve. Nakon 5' se staza položi. Jedan put odlazi lijevo prema potoku, a ti idi onim desnim blago uzbrdo neko vrijeme bez markacija zaraslim putem još 5' pa ćeš izaći na šumsku cestu. Šumskom cestom idi lijevo još manje od 10' i nakon što prijeđeš Bjelovački potok koji prolazi ispod ceste i potok koji prelaziš na zavoju ceste došao si na (Pod)Bjelovac gdje su ozidani izvor i planinarske table. Iako planinari ovaj lokalitet nazivaju Bjelovac, stanovnici podpsunjskih sela ovaj izvor, na kojemu uzgred rečeno ne računaj na pitku vodu, nazivaju Podbjelovac. Izvor Bjelovac se nalazi na sjeveru ispod šumske ceste Ivička kosa - Dobra voda.

Vrsta staze: Laka označena staza
Vrijeme uspona: 1h 15'
Dužina staze: 4.67 km
Nadmorska visina: 580 m
Visinska razlika na stazi: 329 m / 11 m
Stanje markacija:
Stanje staze:

Podijeli poveznicu:
FaceBook  Twitter