Brezovo polje hrptom Šibljakapsunjskim stazama psunjko

 

Izađi na izlazu Nova Gradiška. Nakon nadvožnjaka preko želježničke pruge na prvom križanju skreni lijevo na južnu obilaznicu i vozi prema zapadu. Kroz križanje sa semaforima vozi ravno, na slijedećem križanju kod FINA-e isto ravno, pa na idućem raskrižju skreni desno i vozi samo ravno na sjever. Moraš proći kroz dva semaforizirana raskrižja, napustiti Novu Gradišku i ući u Cernik. Vozi glavnom cestom i na kraju Cernika (s lijeve strane je zgrada GP Grading) skreni lijevo prema selu Šumetlici i Strmcu. (Ako dođeš na križanje: lijevo Požega, desno autocesta promašio si skretanje za Šumetlicu pa se vrati nazad.) Glavnom asfaltnom cestom do kraja Šumetlice i dalje pored vikendica. Nakon table za početak naselja Strmac ubrzo ćeš doći do glavnog parkirališta na Strmcu lijevo pored ceste. Nakon još oko 2 km na mjestu gdje asfaltni odvojak odlazi blago lijevo u krug bolnice Sv. Rafaela ti nastavi makadamom koji vodi skroz do Brezovog polja još oko 600 m i na drugom silasku lijevo vidjeti ćeš tablu za početak planinarske staze, možeš se spustiti dolje i parkirati pored temelja i betonske ploče nekadašnje konjušnice.

Nakon ulaska u Novu Gradišku ravno do prvog semafora (onaj na pješačkom prijelazu se na računa) i skreni lijevo prema sjeveru, a na idućem semaforu vozi ravno. Ubrzo ćeš napustiti Novu Gradišku i ući u Cernik. Vozi glavnom cestom i na kraju Cernika (s lijeve strane je zgrada GP Grading) skreni lijevo prema selu Šumetlici i Strmcu. (Ako dođeš na križanje: lijevo Požega, desno autocesta promašio si skretanje za Šumetlicu pa se vrati nazad.) Glavnom asfaltnom cestom do kraja Šumetlice i dalje pored vikendica. Nakon table za početak naselja Strmac ubrzo ćeš doći do glavnog parkirališta na Strmcu lijevo pored ceste. Nakon još oko 2 km na mjestu gdje asfaltni odvojak odlazi blago lijevo u krug bolnice Sv. Rafaela ti nastavi makadamom koji vodi skroz do Brezovog polja još oko 600 m i na drugom silasku lijevo vidjeti ćeš tablu za početak planinarske staze, možeš se spustiti dolje i parkirati pored temelja i betonske ploče nekadašnje konjušnice.

Nakon ulaska u Novu Gradišku ravno do prvog semafora. Na semaforu skreni desno na sjever i na prvom raskrižju za glavnom cestom ideš lijevo do semafora na kojem vozi desno opet prema sjeveru. Ubrzo ćeš napustiti Novu Gradišku i ući u Cernik. Vozi glavnom cestom i na kraju Cernika (s lijeve strane je zgrada GP Grading) skreni lijevo prema selu Šumetlici i Strmcu. (Ako dođeš na križanje: lijevo Požega, desno autocesta promašio si skretanje za Šumetlicu pa se vrati nazad.) Glavnom asfaltnom cestom do kraja Šumetlice i dalje pored vikendica. Nakon table za početak naselja Strmac ubrzo ćeš doći do glavnog parkirališta na Strmcu lijevo pored ceste. Nakon još oko 2 km na mjestu gdje asfaltni odvojak odlazi blago lijevo u krug bolnice Sv. Rafaela ti nastavi makadamom koji vodi skroz do Brezovog polja još oko 600 m i na drugom silasku lijevo vidjeti ćeš tablu za početak planinarske staze, možeš se spustiti dolje i parkirati pored temelja i betonske ploče nekadašnje konjušnice.

Poslije sela Baćindol skreni desno prema Cerniku i Novoj Gradiški (ravno je prema autocesti). Prije naselja Cernik neposredno prije zgrade GP Grading skreni desno prema selu Šumetlici i Strmcu. Glavnom asfaltnom cestom do kraja Šumetlice i dalje pored vikendica. Nakon table za početak naselja Strmac ubrzo ćeš doći do glavnog parkirališta na Strmcu lijevo pored ceste. Nakon još oko 2 km na mjestu gdje asfaltni odvojak odlazi blago lijevo u krug bolnice Sv. Rafaela ti nastavi makadamom koji vodi skroz do Brezovog polja još oko 600 m i na drugom silasku lijevo vidjeti ćeš tablu za početak planinarske staze, možeš se spustiti dolje i parkirati pored temelja i betonske ploče nekadašnje konjušnice.

Od temelja nekadašnje konjušnice kreni u smjeru jugozapada preko potoka Javorovice kratko putem do desnog zavoja. Kad put počne zavijati udesno napusti markacije i kreni desno u šumu na hrpt Šibljaka. Kad uhvatiš hrpt s lijeve strane je posječeno, a desno ti je šuma uz čiji rub se ocrtava malo zarasla, ali uočljiva stazica koja te za 5' dovede na šumski put. Pođi putem lijevo kratko i kad vidiš puteve s lijeve i desne strane hrpta idi ravno uzbrdo na sjeverozapad držeći se hrpta i za manje od 10' izaći ćeš na zavoj šumske ceste. Prijeđi preko ceste i nastavi uzbrdo slijedećih 25' kroz šumsku prosjeku na mjestima vrlo strmo. Pred kraj prosjeke jedan šumski put odlazi lijevo, a ti nastavi ravno prema šikari putem koji će zavinuti lijevo i dovesti te opet na hrpt gdje idi desno prateći ga. Imaš 15' prvo uz rub šume, kroz bukov gustiš pa nizbrdo čistinom na kojoj se dižu mlade smreke i bukve do križanja na koje stižeš kratko nakon što uđeš u šumu. S lijeva ti se priključila markirana staza Šibljačkim potokom. Nastavljaš hrptom na sjeverozapad. 20' ideš putem držeći se hrpta, prvo kroz šumu, pa zatim preko čistine s rijetkim osamljenim drvećem i ponovo kroz šumu. Proći ćeš preko prosjeke ispod dalekovoda i stići na šumsku cestu. Lijevo cestom prema Dobroj vodi idu trase brojnih planinarskih staza, a ti trebaš ići cestom desno u smjeru Brezovog polja. Šuma na zapadnu stranu je minirana pa se zadovolji samo pogledom na nju dok ideš cestom. Približavanjem vrhu i dolaskom na Kelovu ravan i šuma s tvoje desne strane je označena tablama za opasnost od mina (nakon tvog drugog prolaska ispod "struje"). Nakon 10' od izlaska na cestu evo te kod zidanog tornja na vrhu Brezovog polja. Upisnu knjigu HPD-a Strmac iz Nove Gradiške možeš pronaći u kutiji unutar zidanog tornja, a PD-a Psunj iz Pakraca na metalnoj konstrukciji između tornja i radioamaterske barake gdje se nalazi i gumeni žig SPP-a i metalni žig HPS-a. ¸

Vrsta staze: Laka neoznačena staza
Vrijeme uspona: 1 h 50'
Dužina staze: 4.65 km
Nadmorska visina: 984 m
Visinska razlika na stazi: 585 m / 20 m
Stanje markacija:
Stanje staze:

Podijeli poveznicu:
FaceBook  Twitter