Brezovo polje Gradinompsunjskim stazama psunjko

 

Izađi na izlazu Nova Gradiška. Nakon nadvožnjaka preko želježničke pruge na prvom križanju skreni lijevo na južnu obilaznicu i vozi prema zapadu. Kroz križanje sa semaforima vozi ravno, na slijedećem križanju kod FINA-e isto ravno, pa na idućem raskrižju skreni desno i vozi samo ravno na sjever. Moraš proći kroz dva semaforizirana raskrižja, napustiti Novu Gradišku i ući u Cernik. Vozi glavnom cestom i na kraju Cernika (s lijeve strane je zgrada GP Grading) skreni lijevo prema selu Šumetlici i Strmcu. (Ako dođeš na križanje: lijevo Požega, desno autocesta promašio si skretanje za Šumetlicu pa se vrati nazad.) Glavnom asfaltnom cestom do kraja Šumetlice i dalje pored vikendica. Nakon table za početak naselja Strmac ubrzo ćeš doći do glavnog parkirališta na Strmcu lijevo pored ceste. Nakon još oko 1.5 km kod prometnog znaka za prestanak davanja zvučnih signala, neposredno prije ograđene stambene zgrade-samostana parkiraj lijevo između ceste i potoka na mjestu gdje je na ozidanom koritu potoka vidljiva ostavljena priprema za most. Preko potoka ćeš vidjeti markaciju na drvetu.

Nakon ulaska u Novu Gradišku ravno do prvog semafora (onaj na pješačkom prijelazu se na računa) i skreni lijevo prema sjeveru, a na idućem semaforu vozi ravno. Ubrzo ćeš napustiti Novu Gradišku i ući u Cernik. Vozi glavnom cestom i na kraju Cernika (s lijeve strane je zgrada GP Grading) skreni lijevo prema selu Šumetlici i Strmcu. (Ako dođeš na križanje: lijevo Požega, desno autocesta promašio si skretanje za Šumetlicu pa se vrati nazad.) Glavnom asfaltnom cestom do kraja Šumetlice i dalje pored vikendica. Nakon table za početak naselja Strmac ubrzo ćeš doći do glavnog parkirališta na Strmcu lijevo pored ceste. Nakon još oko 1.5 km kod prometnog znaka za prestanak davanja zvučnih signala, neposredno prije ograđene stambene zgrade-samostana parkiraj lijevo između ceste i potoka na mjestu gdje je na ozidanom koritu potoka vidljiva ostavljena priprema za most. Preko potoka ćeš vidjeti markaciju na drvetu.

Nakon ulaska u Novu Gradišku ravno do prvog semafora. Na semaforu skreni desno na sjever i na prvom raskrižju za glavnom cestom ideš lijevo do semafora na kojem vozi desno opet prema sjeveru. Ubrzo ćeš napustiti Novu Gradišku i ući u Cernik. Vozi glavnom cestom i na kraju Cernika (s lijeve strane je zgrada GP Grading) skreni lijevo prema selu Šumetlici i Strmcu. (Ako dođeš na križanje: lijevo Požega, desno autocesta promašio si skretanje za Šumetlicu pa se vrati nazad.) Glavnom asfaltnom cestom do kraja Šumetlice i dalje pored vikendica. Nakon table za početak naselja Strmac ubrzo ćeš doći do glavnog parkirališta na Strmcu lijevo pored ceste. Nakon još oko 1.5 km kod prometnog znaka za prestanak davanja zvučnih signala, neposredno prije ograđene stambene zgrade-samostana parkiraj lijevo između ceste i potoka na mjestu gdje je na ozidanom koritu potoka vidljiva ostavljena priprema za most. Preko potoka ćeš vidjeti markaciju na drvetu.

Poslije sela Baćindol skreni desno prema Cerniku i Novoj Gradiški (ravno je prema autocesti). Prije naselja Cernik neposredno prije zgrade GP Grading skreni desno prema selu Šumetlici i Strmcu. Glavnom asfaltnom cestom do kraja Šumetlice i dalje pored vikendica. Nakon table za početak naselja Strmac ubrzo ćeš doći do glavnog parkirališta na Strmcu lijevo pored ceste. Nakon još oko 1.5 km kod prometnog znaka za prestanak davanja zvučnih signala, neposredno prije ograđene stambene zgrade-samostana parkiraj lijevo između ceste i potoka na mjestu gdje je na ozidanom koritu potoka vidljiva ostavljena priprema za most. Preko potoka ćeš vidjeti markaciju na drvetu.

Vrati se 60-70 m od ograđene žute stambene zgrade natrag prema Šumetlici i skreni desno preko potoka. Vidjeti ćeš oznake za početak planinarske staze preko Gradine. Piše 3 h, ali tebi će biti dovoljno 2 h normalnog hoda. Idi putem uz potok do markacije vidljive s onog mjesta gdje si parkirao. Tu ulaziš u šumu i prvo kratko uz ogradu Sv. Rafaela i dalje hrptom strmo uzbrdo za markacijom. Na mjestu izražene glavice nekada je bila gradina po kojoj je ova kosa dobila ime. Glavicu je najlakše obići s njene lijeve strane i vratiti se na hrpt. Staza dalje ide kroz nešto zaraslu prosjeku u hrastovoj šumi i nakon par metara spusta nastavlja uz šumu sa tvoje desne strane i šikaru s lijeve. Nakon 30' od početka staze izlaziš na proširenje na šumskoj cesti. Ako pogledaš na sjeverozapad vidjeti ćeš antenski toranj na Brezovom polju. Samo nastavi uzbrdo preko ceste prvo kroz šikaru, zatim kroz prorijeđenu šumu. Nakon prelaska spomenute šumske ceste 15-ak minuta probleme će ti zadavati kupine, a onda staza izlazi na hrpt i nastavlja s njegove desne (sjeverne) strane prateći sam hrpt Gradine. Nakon 40' od prelaska ceste proći ćeš ispod dalekovoda, stazu potraži malo udesno preko prosjeke. Nastavljaš po markacijama prateći neizraženi greben. 10' od "struje" dolaziš na visoravan, prolaziš kraj lovačkog hranilišta i ubrzo si stigao na križanje planinarskih staza i na trasu SPP i ukinutog PPP (30-ak metara naprijed od oznake križanja na drvetu ). Lijevo idu staze prema Strmcu Božikovcem i Jastrebincem, a ti kreni desno još 5' do šumske ceste kod izvora Dobra voda. Na dobru vodu ne računaj. Idi desno cestom prema sjeveru i neka te ne privuče ljepota šume lijevo (zapadno) od ceste jer je minski sumnjiva, pa čak i tamo gdje nema tabli za mine nitko u nju ne zalazi. Za 15' od Dobre vode proći ćeš skretanje za Strmac preko Šibljaka i nastaviti ravno cestom. Približavanjem vrhu i dolaskom na Kelovu ravan i šuma s tvoje desne strane je označena tablama za opasnost od mina (nakon tvog drugog prolaska ispod "struje"). Nakon ukupno 25' od izvora Dobra voda evo te kod zidanog tornja na vrhu Brezovog polja. Upisnu knjigu HPD-a Strmac iz Nove Gradiške možeš pronaći u kutiji unutar zidanog tornja, a PD-a Psunj iz Pakraca na metalnoj konstrukciji između tornja i radioamaterske barake gdje se nalazi i gumeni žig SPP-a i metalni žig HPS-a.

Vrsta staze: Laka označena staza
Vrijeme uspona: 2 h
Dužina staze: 6 km
Nadmorska visina: 984 m
Visinska razlika na stazi: -
Stanje markacija:
Stanje staze:

Podijeli poveznicu:
FaceBook  Twitter